Solstrålens barngrupp är indelad i tre stycken så kallade lekgrupper. Dessa grupper är till för att låta barnen leka, utforska och genomföra planerade aktiviteter i mindre grupper. Nedan kommer lite hur vi har arbetat med dessa grupper under september månad. 

 

21/9 – Jennis grupp fick välja fritt vilket material de ville leka med i bygg och konstruktion för att se var deras intresse fanns. Det blev lite av allt möjligt, både djur, kappla och fordon. Linns grupp utforskade Fantasirummet och barnen testade olika leksaker och material. De lekte tillsammans i köket och lagade mat till Linn som fick fisk och ananas till lunch🍍 Miias grupp lekte i det stora rummet. Där blev det både att balansera och lite samarbete. Flera av kompisarna tog bra hand om gosedjuren. Blev även lite bygge med plus-plus och klossar.

26/9 – Jennis grupp samlades framför vår trivselsol. Tillsammans gick vi igenom hur vi vill ha det på solstrålen. Vi tränade på att samarbeta över brädet med former. Hur pratar vi? Hur visar vi eller gör vi för att kompisarna ska förstå hur jag tänker i leken? Vänta på min tur och lyssna! Det blir konflikter, skratt, missförstånd och tankar/ viljor som uttrycks och möts. En härlig stund med många möten. Miias grupp läste en av ”kompisböckerna” som handlar om STOPP 🛑 Både att det finns regler i trafiken där man

måste stanna, men även att man kan säga stopp till en kompis om man inte tycker något är okej🖐🏼 Linns grupps var kvar ute på gården och hade den HELT för sig själva! Vi undersökte hur högt katten, kaninen och elefanten kunde hoppa. Vi räknade tillsammans och barnen räknade själva. Ett barn uttryckte oro när djuren landade på marken och försökte istället fånga djuren på vägen ner🥰

27/9 – Jennis grupp: Vi började med att prata om vad alla skulle vilja leka då vi har hela gården för oss själva. Vi tittade på våra ute aktivitetskort, alla fick säga eller peka på vad de var intresserade av att göra. Alla valde att leka vid rutschkanan. Så de satte igång och bjöd in varandra till olika lekar. Linns grupp läste boken ”Säg stopp”. Vi satte oss i myshörnan och pratade först om omslaget. Vi läste sedan boken och barnen reflekterade över att igelkott och kanin hade västar på sig när de var ute i trafiken vilken de också hade förra veckan när de var ute och gick. Alla fyra barn kunde visa stopp och ett barn berättade också när man ska säga stopp till varandra. Miias grupp pratade om våra trivselregler☀️ Flera av barnen har lärt sig att säga och visa STOPP ✋🏼Vi tar i varandra på ett varsamt sätt. Vi pratade även om att man kan säga ”ska vi leka” till kompisarna man vill leka med. Det blev många härliga leenden när kompisarna sa trevliga saker till varandra.

 

28/9 – Idag var det Linns grupps tur att prata om vår trivselsol och alla solstrålar på den☀️ Vi pratade om att säga stopp när man inte vill något och att man ska ta försiktigt i kompisarna. Barnen visade både hur man gör stopp och hur man tar försiktig i kompisarna. Vi pratade även om att man kan dela med sig av leksakerna och leka tillsammans. Jennis grupp läste idag boken om att säga och göra STOPP. De började med att härma kanin och igelkott, de använde både rösten och kroppen. De provade att säga stopp i olika tonlägen, då följde diskussionen om trevlig och arg röst. Vi kom överens om att trevlig röst , är det vi använder till varandra. Miias grupp var ute på gården. Det blev olika samarbeten i sandlådan. Ett av barnen började laga mat till sin katt, sen kom olika kompisar och hjälpte till. Någon kokade kaffe, en annan bakade tårta.

Det byggdes även en sandhög, och kompisen fick komma och lägga majsgräs på toppen. Vi kan verkligen se vad omtänksamma barnen är mot varandra, när de går fram och frågar om kompisen vill leka.